Što treba sadržavati kvalitetna stranica proizvoda?

Kod samog dizajniranja internet stranice mnogo pažnje i vremena odlazi na dizajn naslovne stranice jer to je ipak prva stvar koju posjetitelj vidi kada stigne na našu stranicu a prvi dojam je sve, zar ne? No, ukoliko je primarni cilj vaše stranice prodaja, odnosno internet trgovina, mnogo važniju, ako ne i presudnu ulogu igra stranica proizvoda kojeg prodajete. (eng. landing page)

Učinkovita stranica proizvoda efektivno i jasno pokazuje vrijednost proizvoda kao i njegove glavne benefite i karakteristike a  potencijalnom kupcu kvalitetnim vizualnima pokazuje kako proizvod izgleda.

Ima toliko dobrih karakteristika i varijacija koje možemo birati prilikom kreiranja stranice proizvoda. U nastavku donosimo nekoliko glavnih karakteristika kvalitetne stranice proizvoda i načina na koje ih možete primijeniti na vlastite proizvode. 

Fotografije proizvoda

Najvažniji element stranice proizvoda je u svakom slučaju sama fotografija proizvoda. Samo zamislite kako bi stranica izgledala sa mutnom fotografijom slabe kvalitete ili pak bez ikakve fotografije uopće?

Fotografija proizvoda može zaintrigirati ili odbiti potencijalnog kupca u svega par sekundi nakon što sleti na stranicu. Najsigurniji izbor su fotografije visoke kvalitete sa bijelom ili svijetlom pozadinom i sa blagim sjenama.

Također, dobro je ubaciti nekoliko fotografija kako bismo prikazali proizvod iz svih kutova a veoma popularno rješenje je i fotografija koja pokazuje sam proizvod u primjeni kako bi kupac mogao vizualizirati puni kapacitet proizvoda. 

Pogledajte stranicu proizvoda koju smo napravili za klijenta Intertekstil.

Djeluje jednostavno, uredno a svi benefiti proizvoda u prikazani u više fotografija.

Opis proizvoda

Osim fotografija proizvoda stranica mora dati i mjerodavne i sve potrebne informacije o proizvodu koje bi potencijalnom kupcu bile potrebne kako bi se odlučio za kupnju. 

Dakako, osim nužno istaknute cijene i poziva na akciju bez čega se kupnja ne može niti obaviti, presudnu ulogu ima opis proizvoda. 

Kvalitetan opis proizvoda mora biti jedinstven i navoditi sve karakteristike i benefite proizvoda kako bi se kupac što lakše odlučio za kupnju. 
To može biti zahtjevno ali se dugoročno isplati, pogotovo ako uložimo u SEO optimizaciju čime organskim putem dovodimo kupca do stranice.

Poziv na akciju

Sama struktura stranice proizvoda mora dovesti kupca do konačnog cilja a to je kupovina. 

Nakon što vidi impresivne vizuale a opis proizvoda ga uvjeri u kupovinu, kupac kreće u finalizaciju kupnje stoga poziv na akciju mora biti vidljiv, istaknut i jednostavan za realizaciju.

Uobičajeni poziv na akciju u svijetu e-trgovine je “dodavanje u košaricu” ili “kupi odmah”.

Poziv na akciju je jedan od onih elemenata koji direktno utječu na stopu konverzije stoga treba biti pomno osmišljen i vizualno istaknut. 

Osoba koja održava vašu e-trgovinu također mora voditi računa da sam poziv na akciju zaista vodi kupca do željene destinacije kao i da je sve u redu s tehničkim aspektom stranice jer najgora stvar koja se može dogoditi je da kupac sleti na neispravnu stranicu.

 

Informacije o dostavi, zamjeni i povratu

Istraživanja pokazuju da gotovo dvije trećine košarica budu napuštene a glavni razlozi tomu su nedefinirani troškovi dostave, nedovoljne informacije o zamjeni ili povratu.

Dovoljno je samo se staviti u kožu kupca jer svi prilikom kupovine želimo znati koliko će nas ta kupovina zaista koštati, uključujući dostavu. 

To je pogotovo bitno ukoliko kupujemo jako jeftin proizvod gdje često cijena dostave čini veliki dio ukupnog iznosa ili je u nekim slučajevima čak i skuplja od samog proizvoda.

Jasno istaknuta pravila i troškovi povrata ili zamjene daju kupcu sigurnost da ukoliko ne bude zadovoljan proizvodom da uvijek ima i tu opciju. 

Stranice proizvoda koje imaju istaknuta gore spomenuta pravila povećavaju stopu konverzije i do 50%

Pomoć pri kupovini

Svi smo prilikom kupovine iskusili nesigurnost oko izbora i dostupnosti određenih artikala. Kao što se nekada ne znamo snaći u nepreglednosti fizičkog dućana, tako nam je ponekad potrebna pomoć i u e-trgovini.

Bilo da se radi o dostupnosti artikala, mogućnosti brže dostave ili pak personalizacije proizvoda kupac voli znati da se u bilo kojem trenutku može obratiti za pomoć.

Obično su to ikonice za poziv ili chat poruke koje kupci mogu koristiti prilikom kupovine u slučaju nesigurnosti ili dodatnih pitanja.

Stranice koje imaju istaknute kanale za pomoć pri kupovini imaju znatno višu stopu konverzije.