Fotografija za e-trgovinu

Fotografija za e-trgovinu

Fotografija kao elementaran način komunikacije osnovni je način prezentacije vašeg proizvoda ili usluge s potencijalnim kupcem ili klijentom. Kvalitetna fotografija izaziva emociju u kupcu i često je presudan faktor pri odluci o kupovini. 

Prije nego kupac pročita karakteristike proizvoda ili usluge pogledati će sliku istog što će u njemu pobuditi dojam, a prvi dojam je sve, zar ne?

Čak 80% kupaca pamte ono što su vidjeli a tek 20% pamte ono što su pročitali. Istraživanja među kupcima pokazuju da presudnu ulogu prilikom kupovine ima upravo fotografija proizvoda.

U nastavku donosimo dvije glavne vrste fotografija koje se koriste u e-trgovini i promociji.

1.Fotografija proizvoda (product page)

Fotografija koja ima presudnu ulogu pri odluci o kupovini jer se nalazi na samoj stranici na kojoj se i  obavlja kupnja, tik do “košarice” proizvoda. 

Glavni cilj ove vrste fotografije je prodaja stoga najbolje rezultate daju fotografije na bijeloj ili sivoj pozadini s blagim sjenama, čime se proizvod stavlja u glavni fokus i najbolje dolazi do izražaja. Ako obratite pažnju primijetit ćete da 90% web trgovina koristi bijelu pozadinu za prodaju na web trgovini što i ne čudi s obzirom na transparentnost i jednostavnost bijele boje čime se proizvod ističe bez dadatnih efekata.

 

kui-ye-chen-359084-unsplash-min.jpg

Proizvod je bitno fotografirati iz više kutova kako bi kupac dobio cjelovitu sliku i lakše se odlučio za kupnju. Proizvod je potrebno fotografirati i izbliza (eng. close up) kako bi kupac imao osjećaj da može opipati proizvod i teksturu. 

Svakako se ne smije pretjerati ni s obradom fotografija jer boje na fotografiji moraju odgovarati stvarnim bojama proizvoda. Proizvod treba prikazati realistično jer i sami kao kupac želite dobiti ono što ste i naručili. Poželjne su i fotografije koje pokazuju primjenu proizvoda i njegove karakteristike što znatno povećava stopu konverzije.

2.Promotivna fotografija proizvoda

Ova vrsta fotografije se razlikuje od fotografije proizvoda u tome što joj je glavni cilj privući pažnju. Iako obje vrste fotografije imaju glavni krajnji cilj a to je prodaja, one se nalaze na potpuno različitim faza prodajnog lijevka (eng. sale funnel)

Dok se fotografija proizvoda koristi u krajnjoj fazi gdje je kupac već upoznat s našim brendom ili uslugom te se odlučuje za kupnju, promotivna vrsta fotografije se koristi u početnoj fazi brendiranja ili prodaje, kada želimo povećati svjesnost o proizvodu i biti viđeni od što većeg broja ljudi i potencijalnih klijenata. 

 

U ovoj vrsti fotografije ne vrijede štura i minimalistička pravila što se tiče boja, pozadine i obrade kojih se moramo držati u fotografiji proizvoda. Možemo si dozvoliti sve kako bi naš kreativni potencijal došao do izražaja a ujedno i kako bi se postigao glavni cilj – privući pažnju!

Promotivna fotografija se koristi na digitalnim platformama ali i vanjskom oglašavanju (eng. outdoor) odnosno na bilo kojem mjestu gdje možemo privući pažnju: google oglasi, facebook i instagram oglasi, objave na društvenim mrežama, blogovi, naslovne stranice trgovina, vanjski bilbordi, megabordi, plakati, …

Bez obzira na kojem mjestu koristili promotivnu fotografiju bitno je da potencijalnog kupca zainteresirate za vaš proizvod ili uslugu, kako bi čuo za vas, raspitao se i toneći što sublje u vaš prodajni lijevak došao do konačnog cilja – prodaje!

Fotografija igra uznimno važnu ulogu u prezentaciji vašeg poduzeća.  Pisanje tekstova,  vođenje društvenih mreža, plaćena promocija  utječu na posjećenost web trgovine , dobra fotografija potiče emociju kupaca i važanje  okidač odluke o kupovini. 

Pridajete li dovoljno pažnje fotografijama svojih proizvoda ili usluga? Najbolji način da to procijenite jest da se stavite u poziciju svog kupca i zapitate se biste li se zainteresirali ili kupili vlastiti proizvod?